Přejít k obsahu

Ovo things

Podpora lokálních tvůrců a projektů, sledování příběhů jejich vzniku a jejich zakladatelů. Proto vzniky Bebe talks, kde vám pravidelně budeme představovat značky z naší nabídky. První z nich je značka OVO...

Podpora lokálních tvůrců a projektů, sledování příběhů jejich vzniku a jejich zakladatelů. Proto vzniky Bebe talks, kde vám pravidelně budeme představovat značky z naší nabídky. První z nich je značka OVO things.

 

Nenápadný luxus, přírodní materiály a řemeslné zpracování - to vše charakterizuje litevskou značku OVO things. Byla založena v roce 2015 třemi zakladatelkami: Vidou, Guodou a Justé

 

 

Justé, jak jste se daly dohromady? 

Já a Guoda se známe už mnoho let. Bývaly jsme kolegyněmi v PR agentuře, kde Guoda pracovala jako projektová manažerka a já jako analytička. Později jsme měli prvorozené děti téměř ve stejnou dobu, takže jsme měli alespoň jeden společný velmi důležitý problém k projednání:) Navíc jsme v té době bydleli ve stejné čtvrti, takže jsme se téměř každý den scházely na procházky s našimi miminky. Hodně jsme si povídali o všech možných tématech, a tak přirozeně  přišel nápad, že spolu něco uděláme. Guoda znala Vidu z práce, Vida byla slavnou módní návrhářkou v Litvě a měla dlouholeté zkušenosti s vlastní značkou. Byla to ona, kdo nás povzbudil udělat první krok a začít podnikat. 

 

Ovo things - včelí vosk na výrobu svíček

 

OVO things - svíčky

 

Proč jste se rozhodli vyrábět svícny a svíčky ze včelího vosku?

Věděli jsme jistě, že se chceme věnovat výrobě věcí, přesněji řečeno – najít lidi, kteří to dělají pořádně, nejlépe starými řemeslnými postupy. Naše značka je založena na pilířích řemeslné zručnosti, odolnosti a určité estetice, která by měla vydržet, být v jistém smyslu nadčasová. Například naše malé svíčky hoří rychle, ale myšlenka používání svíček a jejich praxe je nadčasová. 

 

Ruční výroba svícnů

Ruční výroba svícnů

Ruční výroba svícnů

 

Umím si představit, že proces tvorby ručně vyráběných svíček je velmi vzrušující. Na jaké narážíte komplikace a problémy?

V první řadě je důležité si uvědomit, že si věci nevyrábíme samy. 

Jsme autorkami designu produktů, koordinujeme a financujeme výrobu a následně produkt prodáváme našim zákazníkům. Naším úkolem je danou věc vymyslet a pak najít někoho, kdo by ji dokázal vyrobit tak, jak ji vidíme my: kdo pracuje s přírodními materiály, kdo používá původní techniky a vytváří věci ručně. Takto jsme našli výrobce svíček, slévače kovů, keramiky i truhláře. Pracujeme jako zprostředkovatelé, facilitátoři a propagátoři řemesla.

 

Ruční výroba svícnů

Ruční výroba svícnů

Ruční výroba svícnů

 

Existuje nějaký příběh spojený s OVO Things, o který byste se s námi chtěly podělit?

Na počátku naší značky bylo několik podobných případů, kdy lidé z Litvy viděli naše svíčky v některých buticích na cestách do zahraničí (alespoň jednou se to stalo v Paříži) a chystali se je koupit jako suvenýr z této země, aniž by tušili, že jde o Litevský produkt, než si toho všimli na obalu:) Velmi nás překvapila pozitivní odezva v Maison&Objet, kterého jsme se loni poprvé zúčastnili. 

 

Ruční výroba svíček z včelího vosku

 

*

*

*

Článek vznikl ve spolupráci s OVO Things a Arminkou Roth z Petit Sourire